Christer Malmbergs värld - Recept - Efterrätter

Frukt och bär i ugn

Kryddig äppelkaka

150 g smör eller margarin
1 ½ dl vatten
2 ägg
2 dl socker
3-4 bittermandlar
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3-4 stora äpplen av syrlig sort
1 dl farinsocker
1 ½-2 tsk grovstött kardemumma
1-1 ½ msk kanel

Skala äpplena. Smält lite matfett i en pajform eller kakform. Dela äpplena i bitar och lägg tätt i botten av formen. Häll över farinsocker, kardemumma och kanel.

Sätt in i 200 ºC varm ugn, 10-12 minuter tills äpplena smält ihop och vätskar sig.

Smält smör eller margarin i kastrull och häll i vattnet. Låt koka upp.

Vispa ägg och socker pösigt.

Rör ner smör/vattenblandningen. Vänd ned mjöl och bakpulver och de rivna bittermandlarna. Häll kaksmeten över äpplena i formen och grädda i 175 ºC varm ugn 25-30 minuter.

Servera äppelkakan med t.ex. en limesås.

(DN: Karl-Henry Dahlberg)