Tårtor

Tårta à la Traudi (Chokladkaka)

3 stora ägg
200 g socker (2 dl)
170 g vetemjöl (2 ½ dl med "råge")
1 tsk bakpulver
3 msk kakaopulver

Fyllning och garnering:

6 msk rom eller koncentrerad apelsinjuice
3 dl vispgrädde
5 tsk strösocker
3 tsk snabbkaffepulver
3 tsk kakaopulver
100 g mörk blockchoklad

Smörj och bröa en rund slät form, som rymmer cirka 2 liter.

Vispa ägg och socker poröst. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner dem i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda i 175 ºC ugnsvärme i cirka 35 minuter.

Låt kakan svalna ett par minuter, stjälp sedan upp den.

Dela tårtbotten i tre delar. Fukta bottnarna med rom eller med koncentrerad apelsinjuice.

Blanda grädden med strösocker, snabbkaffepulver och kakaopulver och vispa den. Lägg samman tårtbottnarna med hälften av grädden. Garnera med resten av grädden. Strö över flisad blockchoklad.