Tårtor

Sachertårta

ca 12 bitar

150 g mörk blockchoklad
100 g smör, gärna osaltat
6 äggulor
½ tsk vanila eller 1 tsk vanillinsocker
2 dl vetemjöl
6 äggvitor
1 krm salt
1 ½ dl socker

Fyllning:

ca 1 ½ dl aprikosmos (t.ex. barnmat)

Glasyr:

100 g mörk blockchoklad
2 dl vispgrädde
2 dl socker
1 tsk sirap
1 ägg
½ tsk vanila eller 1 tsk vanillinsocker

Sätt ugnen på 175 ºC. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, cirka 26 cm i diameter.

Bryt chokladen i små bitar ner i en skål. Lägg i fettet och ställ skålen över en kastrull med hett vatten. Låt choklad och fett smälta.

Vispa samman äggulorna och häll den smälta chokladen och fettet ner i äggulorna under vispning.

Tillsätt eventuellt vanilj och sikta ner vetemjölet. Rör om.

Vispa äggvitorna till hårt skum med saltet. Tillsätt sockret och fortsätt att vispa några minuter tills äggvitemassan är riktigt hård.

Rör först ner hälften av vitorna i smeten och vänd därefter försiktigt ner resten. Häll smeten i formen.

Grädda på galler lite under mitten i ugnen cirka 40 minuter. Pröva med en sticka att kakan känns torr.

Tag försiktigt kakan ur formen och låt den kallna på galler.

Blanda chokladen bruten i små bitar, grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt blandningen koka upp under omrörning och koka tills den tjocknar. Häll en droppe av glasyren i kallt vatten. Går den att forma till en kula är glasyren klar.

Vispa ägget lätt i en skål. Tillsätt glasyrsmeten under omrörning. Häll blandningen i kastrullen och låt glasyren sjuda på svag värme under vispning 3-4 minuter. Låt glasyren svalna lite. Smaksätt med vanilj.

Dela kakan i två bottnar och lägg samman med aprikosmoset emellan. Häll glasyren över kakan. Bred ut glasyren jämnt med hjälp av en stekspade.

Låt tårtan stå kallt minst 3 timmar så att glasyren stelnar.

OBS! Tag gärna fram tårtan 30 minuter-1 timme före serveringen så att den blir rumstempererad.